Het ontstaan:
De oprichter van de leergang, Theo van Tilbeurgh (geb. 1957), is omstreeks 1979 gestart met de beoefening van Jiu Jitsu. Dit na aangewakkerde interesses door div. ervaringen in het verleden, het lezen van div. literatuur, het eindelijk vinden van een oefenpartner en het lang genoeg aan het hoofd zeuren van de toenmalige judoleraar.
Na het behalen van de zwarte circel op basis van een cumulatief gradensysteem van de N.J.J.A. in 1984 hield het JJ. hoegenaamd op totdat na een speurtocht in de bibliotheek het adres en bestaan van de stichting Nederlands Jiu Jitsu genootschap (SNJG) werd ontdekt.

In 1986 zijn er contacten gelegd met dhr. Mark Sterke, hoofdmeester van de Shin T’ai Ryu en oprichter van de voormalige SNJG en sinds 2005 van de Nederlandse academie voor traditionele krijgskunsten en zelfverdediging.
In 1988 is de naam "Shin Gyo Ryu-ha" (http://www.sgrh.nl/) ontstaan en de ontwikkeling van de leergang op gang gekomen. Dit heeft in 1995 geleid tot de oprichting van een stichting, een rechtsvorm die het klassieke concept van een Japanse krijgskunstentraditie (lees: school) benadert.